Osoby, które przygotowują, przechowują i podają żywność sporadycznie na małą skalę np. na jarmarkach szkolnych, kościelnych, wiejskich muszą zapewnić higieniczną czystość:
- posiadać czystą i kompletną odzież higieniczną
- w stosownych przypadkach osłonięte włosy
- rękawiczki jednorazowego użycia
- przechowywać żywność wymagającą warunków chłodniczych w odpowiednich urządzeniach
- eksponowaną żywność osłaniać przed zanieczyszczeniem wtórnym i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi
- zapewnić dostęp do toalety oraz wody i środków dezynfekcji rąk, sprzętów, powierzchni itp.
- zapewnić rozdział środków spożywczych gotowych do spożycia produktów surowych a więc przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej, które są podstawą wymagań higienicznych
Należy jednak pamiętać, że sprzedaż jest okazjonalna, gdy dochód ze sprzedaży stanowi jednorazowy dochód, który równoważy koszty poniesione na zakup produktów niezbędnych do przygotowania potraw oraz koszty dojazdu na imprezę.
Osoba przygotowująca i sprzedająca potrawy i produkty musi posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, które będzie świadczyć o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Ponadto osoba nie może być zainfekowana, przeziębiona i mieć odkrytych ran czy innych uszkodzeń ciała. Należy także pamiętać o zapewnieniu odpowiednio niskiej temperatury w przypadku przechowywania produktów tego wymagających. Zaleca się, aby przed planowanym terminem imprezy poinformować o tym fakcie właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Całe wytyczne prezentujemy w galerii zdjęć.Zapraszamy do zapoznania się.
Napisz komentarz
Komentarze