Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 09:41
Reklama jak rozmawiać ze sztuczną inteligencją
Reklama

Szkolenie z Kurtem Schellerem to bezcenna szansa – wyznaje Paweł Sojka

Szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny oraz założyciel Akademii Kulinarnej Kurt Scheller gościł 1 i 2 kwietnia 2019 r. w Chojnie i Cedyni. W restauracji Piastowska w Chojnie szkolił pracowników tej restauracji oraz zespoły restauracji Piast w Cedyni i restauracji Nad Odrą z Osinowa Dolnego. Kurt Scheller nocował w hotelu Piast w Cedyni, zwiedził miasteczko i był bardzo zadowolony z pobytu.
Szkolenie z Kurtem Schellerem to bezcenna szansa – wyznaje Paweł Sojka

-Był to dla nas wielki zaszczyt czerpać wiedzę od tak znakomitego szefa kuchni, jakim jest Kurt Scheller. Nauczyliśmy się bardzo dużo i jesteśmy wdzięczni naszym szefom, że dali nam szansę uczestniczenia w tak wielkim projekcie. Dań, których nauczyliśmy się podczas szkolenia będzie można spróbować. W karcie hotelu Piast pojawią się już niebawem. Będą to dania z przepisu Kurta Schellera połączone z moją fantazją – mówi nam Paweł Sojka, cedyński kucharz, szef kuchni w chojeńskiej restauracji Piastowska oraz Piast w Cedyni.

Kurt Scheller 2 kwietnia 2019 r. skończył 67 lat. Zapytaliśmy Pawła Sojkę, jak kucharze uczcili urodziny mistrza.

-Szkolenie z Kurtem w jego urodziny to rzecz dla nas wszystkich bezcenna. Wspólnie zaśpiewaliśmy mu sto lat i wróciliśmy do ciężkiej pracy. W przygotowywanym menu były: jagnięcina, burgery wołowe i owoce morza. Po prostu dla każdego coś dobrego! – zdradza nam szczegóły Paweł Sojka.

Niebawem w Cedyni i Chojnie pojawią się kolejni wielcy kucharze.

-Dążymy do tego, żeby w naszych restauracjach było jak najlepsze jedzenie, najlepsze w całym regionie. Trzeba więc uczyć się od najlepszych, a takimi są m.in. Kurt Scheller i Wojciech Harapkiewicz (którego gościliśmy w lutym). Poza tym moim marzeniem jest aby Cedynia mogła kiedyś poszczycić się moim nazwiskiem w kulturze gastronomii, tak jak rozpoznawalny jest Kurt. Mam nadzieję, że kiedyś będę taką postacią w sztuce kulinarnej i że Cedynia będzie ze mnie dumna – wyznaje nam Paweł Sojka, kucharz z dużym doświadczeniem i wiedzą, organizator wielu degustacji w naszym regionie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

klopsik 04.04.2019 21:48
Smak i doświadczenie przychodzi z wiekiem, wiem cos na ten temat. Restauracji jest pełno, a trudno się wyróżnić.

Ela 04.04.2019 21:31
Pan Paweł Sojka to ten na zdjęciu z lewej!

martino 03.04.2019 22:53
Szkoda, że nie wiedziałem to przyszedłbym coś zjeść!

Reklama