-Był to dla nas wielki zaszczyt czerpać wiedzę od tak znakomitego szefa kuchni, jakim jest Kurt Scheller. Nauczyliśmy się bardzo dużo i jesteśmy wdzięczni naszym szefom, że dali nam szansę uczestniczenia w tak wielkim projekcie. Dań, których nauczyliśmy się podczas szkolenia będzie można spróbować. W karcie hotelu Piast pojawią się już niebawem. Będą to dania z przepisu Kurta Schellera połączone z moją fantazją – mówi nam Paweł Sojka, cedyński kucharz, szef kuchni w chojeńskiej restauracji Piastowska oraz Piast w Cedyni.
Kurt Scheller 2 kwietnia 2019 r. skończył 67 lat. Zapytaliśmy Pawła Sojkę, jak kucharze uczcili urodziny mistrza.
-Szkolenie z Kurtem w jego urodziny to rzecz dla nas wszystkich bezcenna. Wspólnie zaśpiewaliśmy mu sto lat i wróciliśmy do ciężkiej pracy. W przygotowywanym menu były: jagnięcina, burgery wołowe i owoce morza. Po prostu dla każdego coś dobrego! – zdradza nam szczegóły Paweł Sojka.
Niebawem w Cedyni i Chojnie pojawią się kolejni wielcy kucharze.
-Dążymy do tego, żeby w naszych restauracjach było jak najlepsze jedzenie, najlepsze w całym regionie. Trzeba więc uczyć się od najlepszych, a takimi są m.in. Kurt Scheller i Wojciech Harapkiewicz (którego gościliśmy w lutym). Poza tym moim marzeniem jest aby Cedynia mogła kiedyś poszczycić się moim nazwiskiem w kulturze gastronomii, tak jak rozpoznawalny jest Kurt. Mam nadzieję, że kiedyś będę taką postacią w sztuce kulinarnej i że Cedynia będzie ze mnie dumna – wyznaje nam Paweł Sojka, kucharz z dużym doświadczeniem i wiedzą, organizator wielu degustacji w naszym regionie.
Napisz komentarz
Komentarze