Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 20:43

Bourbon whisky – ten sam produkt czy inny?

Z pewnością spotkałeś się kiedyś z sytuacją, gdy druga osoba robiła wszystko to, co ty, ale na odwrót. W dużym skrócie właśnie tak można powiedzieć o burbonie i whisky. W poniższym tekście sprawdzamy, czym różni się od siebie bourbon i whisky oraz czy zwrot „bourbon whisky” jest prawidłowy.
  • 27.11.2018 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Bourbon whisky – ten sam produkt czy inny?

Cywilizacja przybyła do USA

Dziś Stany Zjednoczone to lider praktycznie każdej branży. Samochody, komputery, oprogramowanie, sprzęt wojskowy i wiele, wiele innych. Praktycznie nie istnieje dziedzina, w której Amerykanie się nie wyróżniają. A przecież jeszcze 400 lat temu tego kraju w ogóle nie było na mapach świata. Amerykę Północną odkrył w 1492 roku Krzysztof Kolumb, zaś pierwsi osadnicy przybyli na kontynent niemal 100 lat później. Hiszpan Pedro Menéndez de Avilés w 1565 roku założył na Florydzie pierwszą europejską osadę. Anglicy zaczęli swoją ekspansję nieco później, bowiem dopiero w początkach XVII wieku. Choć kolonialiści byli w większości rodowitymi Europejczykami, głównie Anglikami, to po kilku pokoleniach czuli coraz mniejszą więź z rodakami zza Oceanu. Po wielu dziesiątkach lat doprowadziło to do powstania nowego kraju na mapie świata – USA. Państwo to dość mocno wyróżniało się na tle innych. Jedną z różnic o której opowiemy, była produkcja alkoholu znanego jako bourbon. W naszej części świata jest on zaś nazywany whisky.

Bourbon whisky – to samo czy jednak inne?

Anglicy do USA przywieźli ze sobą wszelkie zdobycze ówczesnej cywilizacji. Nie zapomnieli również o alkoholu, który w tamtych czasach cieszył się nie mniejszą popularnością, niż teraz. Wyspiarze, głównie Irlandczycy i Szkoci, słynęli z produkcji whisky. Jednak na nowym lądzie produkcja whisky standardowymi, znanymi w Europie metodami była niezwykle trudna. Szkocka whisky powstaje ze słodu jęczmiennego, którego uprawa w USA nie była prosta. Co więc zrobiono? Dodano inne zboża, których efektem końcowym jest bourbon whisky. Do jej produkcji używa się mieszaniny żyta, pszenicy oraz jęczmienia. Jednak najważniejszym składnikiem jest kukurydza, która musi stanowić minimum 51% bourbona.

Bourbon whisky – kwestia nazewnictwa

Bourbon to nic innego, jak amerykańska whisky, dlatego nie jest niczym nagannym używanie sformułowania „bourbon whisky”. Zobacz, że tak naprawdę bourbon zbytnio się nie różni od tradycyjnej whisky. Na pierwszy rzut oka, zarówno szkocka whisky, irlandzka whisky, jak i bourbon wyglądają niemal identycznie. Dopiero powąchanie oraz posmakowanie każdej z nich pozwoli odgadnąć, który alkohol jest który.

--- Materiał partnera ---