Rzodkiewka – warzywo starożytnych Egipcjan
Rzodkiewka jest warzywem, które często gości na polskich stołach. Bardzo chętnie spożywamy ją na surowo – jako dodatek do kanapek, sałatek, czy surówek. Mało kto zdaje sobie sprawę, że została ona wyhodowana przez starożytnych Egipcjan. Rzodkiewka może być rośliną dwuletnią lub jednoroczną. Posiada ona ciekawe walory smakowe i odżywcze. W składzie rzodkiewki znajdują się witaminy z grupy B, spore ilości witaminy C, witamina K, a także minerały: potas, wapń, magnez, siarka, sód, fosfor. Warzywo zawiera cenne antyoksydanty (między innymi sulforafan) i aminokwasy. Na rynku dostępnych jest wiele odmian rzodkiewki.
Nasionami rzodkiewki powinny się zainteresować osoby mające problemy trawienne, gdyż warzywo to ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Rzodkiewka przyspiesza trawienie, a dodatkowo zapobiega zgadze. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów rzodkiewka pozytywnie oddziałuje na ludzki układ immunologiczny (warto ją spożywać w okresie obniżonej odporności).
W składzie rzodkiewki znajduje się potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Warzywo to chroni przed obrzękami i obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na naszą skórę.
Sprawdź szeroką game nasion rzodkiewek w promocyjnych cenach na https://plantet.pl/nasiona-rzodkiewki
Nasiona rzodkiewki – co trzeba wiedzieć przed ich zakupem?
Nasiona rzodkiewki polecane są wszystkim – w tym również osobom, które nie mają wielkiego doświadczenia w ogrodnictwie, gdyż nie sprawiają większych trudności w uprawie. Ogrodnicy zgodnie przyznają, że wielką zaletą rzodkiewki jest krótki okres wegetacyjny. Warzywo jest gotowe do spożycia już po 4 do 6 tygodni od momentu jego posadzenia.
Jeżeli zależy nam na jak najbardziej obfitych plonach, powinniśmy posadzić rzodkiewkę na stanowisku słonecznym (warzywa, które rosną w miejscach zacienionych mają o wiele mniejsze korzenie). Warto pamiętać, że rzodkiewka najlepiej rośnie w niskich temperaturach (dlatego warto jest ją wysiewać wczesną wiosną lub jesienią). Idealna temperatura dla rzodkiewki waha się pomiędzy 12 a 14 stopni Celsjusza. Jednocześnie nawet przymrozki nie są dla niej dużym zagrożeniem.
Gdy mamy taką możliwość, posadźmy rzodkiewkę na glebie żyznej, przepuszczalnej, próchniczej. Powinna mieć ona odczyn lekko kwaśny do obojętnego. Gleba nie może być zbyt wilgotna, gdyż stwarza to ryzyko wystąpienia chorób roślin (w przypadku rzodkiewki jest to mączniak rzekomy, czy zgorzel podstawy łodygi).
Dobrą praktyką jest sadzenie rzodkiewki a raty (na przykład co dwa tygodnie) – wówczas zapewnimy sobie ciągłość zbiorów i będziemy mogli cieszyć się świeżą rzodkiewką przez dłuższy czas.
Rzodkiewka w czasie suszy wymaga regularnego podlewania (pamiętajmy jedynie o tym, że podłoże nie może być stale mokre). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest również odchwaszczanie.
Jeżeli chodzi o nawożenie, pamiętajmy, że rzodkiewka nie lubi dużych ilości nawozu (należy ona do warzyw, które kumulują azotany). W przypadku, gdy podłoże jest żyzne, można całkowicie zrezygnować z nawożenia. Jeśli nie – możemy wzbogacić glebę kompostem.
Jako, że rzodkiewka jest warzywem zaliczanym do rodziny kapustowatych, należy unikać sadzenia jej po innych roślinach kapustowatych. Osoby decydujące się na posadzenie w swoim ogrodzie nasion rzodkiewki muszą zdawać sobie sprawę, że dużym zagrożeniem dla tego warzywa są szkodniki – zwłaszcza drutowce i pędraki. Możemy sobie z nimi poradzić siejąc na danym stanowisku grykę i czekając aż do okresu owocowania. Po gryce możemy posadzić nasiona rzodkiewki.
Rzodkiewka jest warzywem o krótkim okresie wegetacyjnym, co oznacza, że jest dobrym przedplonem i poplonem dla innych roślin.