Jednak smażone potrawy posiadają swój charakterystyczny smak i aromat, któremu ciężko jest się oprzeć. Jeśli ktoś nie potrafi zrezygnować ze smażonych dań, to powinien zadbać o to, aby ten proces odbywał się we właściwy sposób. Na to warto zwrócić uwagę podczas smażenia:
-
rodzaj patelni - jaka jest jej maksymalna temperatura smażenia oraz powłoka,
-
czas smażenia - im krótszy, tym lepiej (wytworzy się mniej szkodliwych związków)
-
tłuszcz powinien być używany tylko raz,
-
wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia - i przy tym temacie zatrzymajmy się na dłużej.
Generalnie, w zdrowej diecie zaleca się spożywać tłuszcze wielonienasycone. Mogą być świetnym dodatkiem do sałatek. Jednak ta zasada nie sprawdza się w przypadku smażenia. Tłuszcz, na którym chcemy smażyć nasze potrawy powinien zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bo są one mało odporne na wysokie temperatury. Podczas smażenia wytrącają się z nich szkodliwe substancje, które szkodzą naszemu zdrowiu. Właściwym tłuszczem do smażenia jest taki, który zawiera kwasy nasycone i jednonienasycone.
Drugim kryterium przy wyborze tłuszczu do smażenia jest temperatura dymienia. Przyjmuje się, że czym wyższa, tym lepiej. Dobry olej do smażenia powinien mieć punkt dymienia 200 stopni C lub więcej.
Zdaniem specjalistów za najlepsze tłuszcze do smażenia można uznać:
Masło klarowane
Temperatura dymienia masła klarowanego jest bardzo wysoka (250 stopni C), zawiera ono głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, podlega też procesowi rafinowania. Spełnia więc wszystkie warunki, by uznać go za odpowiedni tłuszcz do smażenia.
Oliwa z oliwek
Uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy, zalecana jest w profilaktyce chorób serca, cukrzycy, zawiera też dużo witamin. Punkt dymienia 210 stopnie C, poddawana procesowi rafinacji. Po rozgrzaniu zwiększa swoją objętość, więc nie trzeba dawać jej na patelnię dużo, tym bardziej że dobrej jakości oliwa z oliwek jest dosyć droga.
Olej kokosowy
Olej kokosowy wytwarzany jest miąższu orzechów kokosowych i zawiera w 90 procentach nasycone kwasy tłuszczowe. Do smażenia zalecany jest w formie rafinowanej, ze względu na wyższą temperaturę dymienia 200 stopni C. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Olej rzepakowy
Jeden z najbardziej popularnych tłuszczy używanych w polskiej kuchni. Tłoczony jest z nasion rzepaku. Wykazuje bardzo dobry wpływ na pracę serca, wzrok, spowalnia proces starzenia, obniża cholesterol. Można dostać go w formie rafinowanej, dobra temperatura dymienia 190 stopni C.
Olej ryżowy
Temperatura dymienia jest bardzo wysoka 230 stopni C, więc nadaje się do obróbki termicznej produktów, można używać go zarówno do smażenia płytkiego, jak i w głębokim tłuszczu. Dostępny w wersji rafinowanej, odpowiedniej do smażenia. Ponadto ma on niewielką lepkość co sprawia, że podczas smażenia niewiele tłuszczu wsiąka w potrawę. W oleju ryżowym znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale przeważają kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone, więc jest on stabilnym tłuszczem i nadaje się do smażenia.
Zdrowe produkty kulinarne, suplementy diety i odżywki znajdziesz na www.swiatsupli.pl - zapraszamy.