Pamiątki, dokumenty, fotografie czy rozmowy z bliskimi przyniosły efekty. Podczas finału VI edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” poznaliśmy zwycięskie potrawy, przygotowane przez uczniów zachodniopomorskich szkół. Wydarzenie odbyło się 29 marca br. w Książnicy Pomorskiej z udziałem wicemarszałka województwa Jarosława Rzepy.
- Pomorze Zachodnie to piękny region, który jak widać wybornie smakuje. Dziękuję młodzieży za poświęcony czas, a rodzicom, dziadkom i nauczycielom za zarażenie pasją do przygotowania potraw według dawnych receptur – mówił wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Zadaniem uczestników konkursu było dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawili na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów było pokazanie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw. Ten punkt zachęcał do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
- Obrady były piękne i pyszne. Propozycje kulinariów wspaniale wyglądały i bardzo nam smakowały. Nie sposób przyznać wszystkim pierwszego miejsca, ale start w konkursie na pewno nie pójdzie na marne – opowiadała Iwona Karwowska, kierownik Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie, która oceniała konkursowe zgłoszenia.
Na podium VI edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szkoły podstawowej z oddziałami gimnazjalnymi znaleźli się:
III miejsce
Hanna Skrzypek ze Szkoły Podstawowej w Krzymowie za kaczkę z jabłkami. - Wygląda bardzo apetycznie, ma chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne mięso – opisuje laureatka.
II miejsce
Anna Skiba ze Szkoły Podstawowej w Bobolicach za rodzinne kabanosy. - Cieniutkie kiełbaski, o ciemnobrązowej barwie o łagodnym smaku. Bardzo dobrze smakują zarówno zaraz po uwędzeniu jak i po lekkim wysuszeniu. – opowiada Anna Skiba.
I miejsce
Dominika Puzio ze Szkoły Podstawowej Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Kołobrzegu za chleb królewski babci Władysławy. - Obecny w naszej rodzinie od ok. 5 pokoleń głównie podczas świąt i imprez okolicznościowych. Pieczony jest także na kiermasze czy wręczany jako prezent. – informowała zdobywczyni I miejsca.
Główne miejsca na poziomie szkół ponadpodstawowych zajęli uczniowie Zespołu Szkół Nr 6 w Szczecinie. Pozycja IIIto dorsz w plackach ziemniaczanych Joanny Piller, a na drugim miejscuznalazł się kulebiak z rodziny Sobiernaia Soni Sobiernaia.
-Wielobarwne, kruche przełamane nutą sezonowych owoców, a w okresie jesienno-zimowym smakiem pysznych powideł śliwkowych mojej babci – tak o zwycięskim Skubańcu Seweryny mówiła zdobywczyni I miejsca Wiktoria Marcinkowska.
W tej edycji konkursu szkoły, których uczniowie zajęli miejsca na podium, również otrzymują nagrody.
Na poziomie szkoły podstawowej z oddziałami gimnazjalnymi nagrody otrzymują:
III miejsce – Szkoła Podstawowa w Krzymowie,
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Bobolicach,
I miejsce – Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Kołobrzegu.
Na poziomie szkoły ponadpodstawowej nie miał sobie równych: Zespół Szkół nr 6. im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Napisz komentarz
Komentarze